remote werken als digital nomad vanuit je camper

Remote werken vanuit een camper: hoe doe je dat met je laptop, stroom en internet?

De plannen zijn gemaakt, je wilt locatieonafhankelijk werken. Je proeft al even aan de term digital nomad. JA, je bent er klaar voor om remote te werken vanuit je camper!  Wat heb je nodig voor een campervriendelijke werkplek? Een laptop, betrouwbare stroomvoorziening in je camper en stabiel internet (hotspot) om mobiel te werken.

In 2020 en 2021 verbleef ik als digital nomad in Chili en werkte ik vanuit een camper. De camper was mijn mobiele werkplek. Lees hieronder hoe dat ging met mijn laptop, stroom en internet.

Het plan: reizen en werken vanuit een camper

Begin 2019 schreef ik me bij de Kamer van Koophandel in onder Powered by Loes. Hiermee kon ik mijn droom verwezenlijken: reizen en werken combineren. Daarvoor was ik net 20 maanden in het buitenland geweest en dat smaakte naar meer. Die vorige reis was op mijn spaargeld, dus niet duurzaam. Ik wilde niet hoeven kiezen tussen reizen of werken, maar beide tegelijk doen. Daar begon mijn avontuur als digital nomad.

Na wat maanden de tijd genomen te hebben om vanuit Nederland aan Powered by Loes te werken en eerste klanten aan te trekken, vertrok ik eind 2019 samen met mijn vriend, Harm, naar Chili. Met het plan om daar een camper te kopen en overland zuid-Amerika te ontdekken en vanuit de camper te werken. 

Locatieonafhankelijk werken vanuit een camper, hoe dan?

Zelf zeg ik altijd, alles wat ik nodig heb is 1) mijn laptop, 2) genoeg stroom en 3) een betrouwbare internetverbinding. Klinkt heel vanzelfsprekend, zeker gedacht vanuit Nederland als je daar een eigen huis hebt. Niet alledrie de voorzieningen zijn even vanzelfsprekend wanneer je rondreist en werkt vanuit een camper.

Laptop: de batterijduur

Een laptop neem je het beste mee vanuit Nederland. Al kan er natuurlijk altijd wat gebeuren, waardoor je in het buitenland op zoek moet naar een vervanger. Tijdens mijn tijd in Chili merkte ik dat de kwaliteit van de batterij van mijn laptop afnam. Harm had ditzelfde probleem gehad toen we 2 jaar daarvoor in Maleisië waren. Bij zijn laptop was het toen echt nodig om de batterij te vervangen. Dit betekende op zoek naar een Apple dealer, de laptop afgeven voor reparatie en gedurende die periode op dezelfde plek blijven in afwachting van het bericht dat de laptop opgehaald kan worden.

Met deze ervaring in mijn achterhoofd kon ik iets beter de afweging maken of ik dit in Chili wilde laten doen of toch wachten tot dat ik weer terug in Nederland zou zijn (ik had alleen geen idee wanneer dat was). Ik gokte op dat laatste.

Op dat moment speelde ook mee dat er een wereldwijde pandemie was, waardoor er verstoringen waren in transport. Dus het verkrijgen van onderdelen en opsturen van je laptop kon allemaal langer duren. Mijn laptop heeft zich gelukkig prima gered. Al was wel het eerste wat ik deed terug in Nederland een ‘nieuwe’ refurbished laptop kopen met goede batterij.

Les voor de volgende keer: vlak voor ik vertrek mijn laptop een APK geven en eventuele reparaties in Nederland laten doen.

Stroom: zonnepanelen op je camper

En wanneer je te maken hebt met een batterij die niet op volle kracht werkt, is de stroomvoorziening alleen maar belangrijker. Je wilt met je camper zelfvoorzienend zijn zodat je kunt werken in afgelegen plekken in de natuur. 

De uitdaging voor ons zat er in om met zonnepanelen genoeg stroom te hebben zodat we vanuit de camper een hele dag konden werken. En dus stroom te hebben om twee laptops op te laden.

Daar waar je in Europa veel camperplaatsen hebt met een oplaadpunt of campings waar je de camper aan de stroom kan koppelen, is dat in Chili veel minder aanwezig. Het was voor ons daarom belangrijk om zelfvoorzienend te zijn met zonnepanelen.

Hoe dan? Met zonnepanelen, een laadregelaar en accu’s. De kwaliteit van alledrie de onderdelen maakt veel verschil in de mate waarin je zelfvoorzienend kunt zijn. De camper kochten we met een relatief klein zonnepaneel (100 watt). Deze hebben we zelf geupgrade naar een grotere maat met meer vermogen (270 watt). Dat verschil was enorm. Zonder problemen leverde het grotere zonnepaneel op bewolkte dagen genoeg stroom om 2 laptops vol te houden.

Wat voor zonnepaneel,  MPTT-laadregelaar en accu’s jij nodig hebt hangt ook af van hoeveel stroom je gebruikt in je camper. Voor welke apparaten heb je stroom nodig en hoe zwaar zijn die? Noteer hiervoor het wattage gebruik van de apparaten en vermenigvuldig dit met de gebruiksduur. Dit geeft een indicatie voor welk vermogen zonnepaneel op je camper je nodig hebt.

Internetverbinding: mobiele werkplek met een hotspot

Check laptop, check stroom. En nu dan nog een stabiele internetverbinding zodat ik met mijn Nederlandse klanten kan communiceren. In Nederland loopt het hebben van prepaid simkaartjes nogal in de euro’s. Of je zit vast aan abonnementen. En vergeet de kleine lettertjes niet, onbeperkt is niet altijd echt onbeperkt.

In Chili was dat gelukkig wel. Het verschilt wel per regio welke provider het beste bereik heeft. Dus de betrouwbaarste oplossing is om van verschillende providers een prepaid simkaartje te kopen. Dan kun je per keer kijken welke het beste ontvangst heeft en vanuit daar werken via een mobiele hotspot. Maak hiervoor met je telefoon een hotspot, verbind je laptop eraan en je kunt aan de slag!

Een dual-sim telefoon is dan helemaal handig. Dan kun je ook altijd je Nederlandse simkaart in je telefoon laten zitten.

Werk je vanuit de camper, dan merk je dat je ook op plekken komt waar het internetbereik niet altijd voldoende is.  Om de ontvangst te versterken raad ik aan om te werken met een MiFi-router. Als je de prepaid simkaart in dit apparaat stopt, is de internetontvangst beter dan via je telefoon. Je kunt je internet nog verder verbeteren door een antenne te koppelen aan je MiFi-router. Zo kun je ook in je camper werken vanuit afgelegen gebieden.

Bonustip: er zijn apps die laten zien in welke richting de dichtstbijzijnde zendmast staat, dan weet je in welke richting je de antenne moet zetten voor betere ontvangst.

Wat een goede internetsnelheid is, hangt ook af van wat voor werk je doet. Harm en ik hebben geregeld videobel overleggen waarvoor een goede internet ontvangst zeer belangrijk is. Wanneer we met de camper op een plek komen waarvandaan we willen werken, testen wij het internet via speedtest.net. Een download van 10 Mbps is ons minimum. Soms kan het al verschil maken door net een paar meter verder of terug te rijden met de camper. Het is ook veel aftasten en uitproberen.

Tijdzone

Dit artikel begon met de opsomming dat een laptop, stroom en internet alles is wat ik nodig heb om remote te werken vanuit een camper. Toch wil ik hier nog een punt aan toevoegen. En dat is weten in welke tijdzone je bent en hoe deze verschilt van Nederland. Hiermee kun je een hoop verwarring voorkomen.

In Chili maakte het bovendien uit of je er in de zomer- of wintertijd bent. Het tijdsverschil is 4 tot 6 uur. Dit betekent dat wanneer ik opstond, mijn opdrachtgevers in Nederland hun ochtend er al op hadden zitten. Mijn ochtend overlapte met de Nederlandse middag. Dat was het moment waarop ik overleggen had. En in mijn middag zat de kantoordag in Nederland er alweer op en pakte ik mijn uitvoerende taken op.

Eerlijk? Hier moest ik nog het meest aan wennen bij terugkomst in Nederland. Opeens kon ik de hele dag ‘gestoord’ worden. Zo bleek dat een tijdsverschil ook echt wel zijn voordelen heeft en hielp om gefocust te werken.

Start jouw remote avontuur!

Belangrijkste wat ik zelf ervaren heb, is dat voor veel praktische bezwaren hele logische en simpele oplossingen zijn. Je moet het alleen net even weten. Laat je dan ook zeker niet tegen houden, maar ga op onderzoek uit. Heb je nog vragen over dit artikel, neem contact met me op.

Wil je niks missen en als eerste op hoogte zijn? Volg me dan op instagram via @freedom_by_loes en schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief.

Liefs Loes

Reacties zijn gesloten.