Volkswagen camper staat geparkeerd op een Spaanse camper met zonondersgang

Locaties om te werken vanuit je camper: wildkamperen, camperplaatsen en campings.

Waar kun (of mag) je je camper parkeren zodat je daar kantoor kunt houden? In landen waar wildkamperen is toegestaan: overal! Niet voor niets is dat mijn favoriet. 

Wildkamperen: back to the basics

Binnen Europa er helaas niet veel landen waar wildkamperen is toegestaan. Of nouja ‘helaas’ voor ons, voor de bescherming van natuur en dieren is het goed dat er ook afgeschermde plekken zijn.

De regelgeving rondom wildkamperen kan altijd veranderen. Maar momenteel kun je in Europa nog in Scandinavië (Noorwegen, Zweden, Finland), de Baltische landen (Estland, Letland en Litouwen) en Schotland wildkamperen. Het is goed om voor vertrek de laatste versie van de regels op te zoeken. Zo kan er verschil zitten tussen het kamperen met een tent of met een camper. 

Zelf hebben Harm en ik lange tijd door centraal-Azië, Mongolië en Chili gereisd. In deze landen was wildkamperen met een camper toegestaan/getolereerd. Zeker in de landen met een nomadische geschiedenis vindt de lokale bevolking het heel normaal dat je vrij in de natuur verblijft. 

Wildkamperen betekent dat er helemaal geen faciliteiten zijn. Zorg er dan ook voor dat je helemaal zelfvoorzienend bent wanneer je gaat wildkamperen en dat je je eigen rommel mee terug neemt.  

Gemak van camperplaatsen

In veel Europese landen zijn er de nodige regels over waar je wel en niet mag staan met je camper. Laten we eerlijk zijn, dit is zeker geen verkeerde ontwikkeling. Het is voor de reiziger jammer om niet dat ik-ben-alleen-op-de-wereld-gevoel te ervaren. Maar ik heb zelf ook gezien dat niet iedereen even goed met de natuur omgaat, met een hoop vervuiling en vernieling tot gevolg. 

Om toch een beetje dat afgelegen gevoel te ervaren en geen kapitalen te betalen voor een staanplaats, zijn er camperplaatsen. Dit zijn door de lokale gemeente toegewezen plekken waar je een of meerdere nachten met je camper mag verblijven. Soms betaal je een paar euro, soms zijn ze gratis.

Geen enkele camperplaats is hetzelfde. Ze variëren parkeervak net buiten het dorp tot een kleine mini-camping. Je hebt camperplaatsen met faciliteiten zoals water, stort plek voor vuil water, elektriciteit en een wc-gebouw. Je hebt ook camperplaatsen zonder faciliteiten. Het enige wat de camperplaats in dat geval is, is een legale plek om de nacht door te brengen. Soms ben je de enige op een camperplaats, andere keren sta je met tien andere camperaars. 

Via apps zoals Park4Night en CamperContact kun je zoeken naar camperplaatsen, je leest hier ook reviews en vindt er een overzicht van de faciliteiten en eventuele kosten. En ook de ACSI-gidsen bieden een mooi overzicht van Europese camperplaatsen. 

Campings voor meer comfort

Deze drie platformen delen niet alleen informatie over camperplaatsen, maar ook over campings. Campings bieden vaak net wat meer luxe en comfort. Ben je bijvoorbeeld toe aan een warme douche? Of wil je een plek waar je langere tijd (meerdere weken) kunt blijven? Dan biedt een camping uitkomst.  

Ook campings heb je er in alle soorten en maten. Wanneer je de kriebels krijgt van grote familiecampings, ga dan juist eens kamperen bij de boer. Een wereld van verschil is dat! 

Via de ACSI-gids krijg je ook korting op sommige campings. En ook je ANWB-pas levert vaak weer wat korting op. 

Start jouw remote avontuur!

Belangrijkste wat ik zelf ervaren heb, is dat voor veel praktische bezwaren hele logische en simpele oplossingen zijn. Je moet het alleen net even weten. Laat je dan ook zeker niet tegen houden, maar ga op onderzoek uit. Heb je nog vragen over dit artikel, neem contact met me op.

Wil je niks missen en als eerste op hoogte zijn? Volg me dan op instagram via @freedom_by_loes en schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief.

Liefs Loes

Reacties zijn gesloten.